Strona główna  /  Prawo gospodarcze  /  Zamówienia do 130 000 – czy kwota netto czy brutto?

Zamówienia do 130 000 – czy kwota netto czy brutto?

Data publikacji: 2026-11-07
Dokumenty na biurku

Próg 130 000 zł w zamówieniach publicznych odnosi się do wartości netto, czyli kwoty bez podatku VAT. Przy ustalaniu, czy trzeba stosować przepisy Prawa zamówień publicznych (PZP), zamawiający bierze pod uwagę całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez VAT, ustalone z należytą starannością. Wynika to z art. 2 ust. 1 pkt 1 oraz art. 28 PZP.

Jaki próg obowiązuje w 2026 roku?

Próg stosowania PZP został podwyższony. Kwoty porównuje się z wartością netto zamówienia, a nie z ceną brutto zawierającą VAT:

Okres obowiązywania Próg ustawowy netto
Do 31 grudnia 2025 r. 130 000 zł
Od 1 stycznia 2026 r. 170 000 zł

Oznacza to, że od 1 stycznia 2026 r. do progu stosowania ustawy odnosi się kwotę 170 000 zł netto. Podatek VAT nie wpływa na ocenę, czy wartość zamówienia przekracza tę granicę.

Przy szacowaniu wartości zamówienia zamawiający powinien pamiętać o kilku zasadach:

  • Należyta staranność – wartość trzeba oszacować rzetelnie, z uwzględnieniem całkowitego wynagrodzenia wykonawcy.
  • Zakaz sztucznego dzielenia zamówienia – nie wolno dzielić zamówienia na części tylko po to, aby uniknąć stosowania PZP.
  • Sumowanie zamówień tożsamych – zamówienia o takim samym lub podobnym przedmiocie, planowane w porównywalnym czasie, należy oceniać łącznie, jeżeli tworzą jedno przewidywalne zapotrzebowanie.

Redakcja dolnoslaskipakiet.pl

Dolnoslaskipakiet to poradnik dla przedsiębiorców. Wyjaśniamy, jak założyć i prowadzić firmę, rozliczać podatki, przygotować dokumenty firmowe i zatrudniać pracowników. Piszemy o finansach, zarobkach i prawie gospodarczym, od umów zlecenia po wkład do spółki. Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują porady księgowego ani prawnika.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?